Afhankelijk zijn of worden?

 Op het wereld toneel zijn de grootmachten nog altijd actief en ik ben bang dat dit altijd zo zal blijven! Amerika, Rusland en China met name willen niets prijs geven als het gaat om gebied dat dreigt verloren te gaan. Het is van alle tijden, dat landen onder het juk van deze "grote jongens" weg willen komen. Soms ligt er een reden in het verschil van inzicht wat het geloof betreft, soms ook gewoon de manier waarop een land geregeerd wordt. 

Er zijn talloze voorbeelden van geschillen. Het kan zijn dat een deel van een land zich wil afscheiden van het land waartoe ze behoren, of het hele land wil weg van een bepaald regime. Zo maar even wat willekeurige voorbeelden:  Schotland wil zelfstandig worden, provincie Eritrea wil los van Ethiopië, de kwestie Noord Ierland, Israël/Palestina en ga zo maar door!

Heel actueel is natuurlijk de situatie met Oekraïne en Rusland! Maar ook de kwestie Taiwan dat zelfstandig wil zijn en los wil zijn van communistisch China en zichzelf ROC noemt (Republic of China). China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie. Het conflict was er al en laait nu weer op! Ik ben twee keer in Taiwan geweest en heb de mensen daar leren kennen als een hard werkend, nijver en vriendelijk volk! En met succes! Wie kent niet "made in Taiwan" en wie kent niet de grote wereld rederij Evergreen met zijn container schepen.

Taiwan is wat meer westers gericht maar wel met de typische oosterse cultuur en prachtige gebouwen en tempels. Het land is ook mooi qua natuurschoon! Nu de strijd naar onafhankelijkheid weer oplaait, volg ik dit met wat meer interesse! 

Het streven naar onafhankelijkheid en het hele "gedoe" er om heen, bracht natuurlijk weer een mooi nummer bij mij naar boven😚!

Het komt van Jon en Vangelis en het heet State of Independence.  Het komt van hun prachtige album The Friends of Mr. Cairo.  Hij Jon (Anderson) was de zanger van de groep Yes en Vangelis (vorig jaar overleden), was solist maar ook bekend van Aphrodite 's Child met Demis Roussos.

Jon & Vangelis - State of Independence - Bing video   




En volgende week weer gewoon iets anders, afijn jullie (her) kennen dat van de Keuze van Ruud!



































Reacties

  1. Het is weer een fraaie blog en weer een goed onderwerp! Hoe kom je er op! Ja en het nummer is prachtig, maar die 2 Jon en Vangelis konden ook wel wat😀

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nummer kwam me vaag bekend voor. Wel leuk. Goede blog. Het is waar de wereld wordt geregeerd door Macht en Geld. Als mensen wat meer rekening hielden met elkaar en respect hadden voor de wensen en mogelijkheden van de ander zou het er heel anders uit kunnen zien. 🙏🏻☘👍💥RR-49

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het nummer was niet gelijk bekend, maar misschien heb ik het ergens wel al eens gehoord. Mooi nummer en mooi verhaal in je blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad klinkt het nummer bekend Goed onderwerp de grootmachten die altijd meer wiilen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt gelijk met je blog en de macht van de grote landen. Het nummer is mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie en eerlijke blog. Grote wereld machten die blijven strijden om meer en meer. Als je om je heen kijkt zie je in het klein hetzelfde eigenlijk. Je ziet het precies hetzelfde gebeuren.
    Een goed nummer van Jon en Vangelis.
    RvS

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed onderwerp 👍mooi stukje muziek 🎹🎷🎸jmb🙋🏼

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goed onderwerp! Prima om hier weer eens aandacht aan te geven! Het nummer is ook een mooie keuze!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Ruud
    Mooie blog. Jon ken ik nog van Yes, maakte prachtige muziek bijvoorbeeld Owner of a lonely heart!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Weer een mooi blog. Die macht hebbers in groot en in klein zullen altijd blijven. Prachtige muziek.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Welterusten!

We gaan elkaar weer zien!

Luddevedu!