Het werd nat toen........

....de dijken doorbraken!

Ik rij, fiets en wandel regelmatig over de mooie dijken in mijn omgeving en geniet van de vergezichten en de activiteiten op het land! Maar ik denk dan ook na over waarom deze dijken er zijn en wat de functie is.

Nederland is een waterland en ligt aan de Noordzee en daarom is het belangrijk dat het achterland goed beschermt wordt! Het komt nog wel eens voor dat het mis gaat helaas! Er zijn genoeg watersnood rampen geweest in ons land, maar ook elders in de wereld!

Via een van de dijken bij ons loopt een fiets route "de 1953 route" en die laat punten zien waar de watersnood ramp van 1953 goed huis gehouden heeft! Er zijn veel mensen verdronken en ik spreek nog wel eens mensen die dat hebben meegemaakt😔! Ik was er toen bij lange na nog niet, maar als ik zo de verhalen hoor, dan spreekt mij dat aan!

In ons land heeft dat alles geleid tot de Delta werken, maar ook bijvoorbeeld de Afsluitdijk zijn voorbeelden van hoe we ons beschermen tegen het woeste water van de zee. Verder zijn stukken land droog gelegd. En toch kan het nog steeds spannend zijn als de weersomstandigheden heftig zijn! We hebben dat onlangs nog mee gemaakt in ons land. Spannen, vooral voor hen die 1953 hebben mee gemaakt! Deze week komen bij hen ongetwijfeld de herinneringen weer boven, daar dat angstaanjagende weekend en het verdriet dan 70 jaar geleden is!😔

Bij zoiets heftigs als een overstroming hoort ook een heftig muzikaal nummer en dat kwam direct bij mij op. Het nummer When the Levee breaks van Led Zeppelin. Het komt van hun album Mothership. De groep met zanger Robert Plant en de gitaristen Jimmy Page en John Paul Jones hebben vele hits gehad! Ook rustige nummers hoor, zoals Stairway to Heaven.


When the Levee Breaks (Remaster) - Bing video




Reacties

  1. Wat weet je toch elke keer een goed onderwerp te vinden! En ja het nummer is heftig, maar dat past hier ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hele indrukwekkende foto’s. Goed om bij stil te staan vandaag en met de serie “Toen kwam het water” op tv afgelopen weken.
      Het intro van het nummer past er bijna angstaanjagend goed bij. IBT

      Verwijderen
  2. Heftig nummer even wennen🙉. Ja de watersnood leeft hier nog steeds. Vooral op de Bevelanden enTholen was het heel erg. MIDDELBURG heeft meer last gehad van de inundatie in 1945 toen werd een groot deel van Walcheren onder water gezet om de bezetters tegen gehouden Sommige oude huizen ook in Middelburg dragen daar nog de sporen van. Zout in de muren wat nooit weg gaat. Mooie blog Ruud.RR-49

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verhaal, hopelijk maken wij het niet mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie blog Ruud! Goed dat je in de blog de ramp van 1953 een plek geeft! Zelfs nu nog zijn oudere mensen die de ramp hebben meegemaakt, nog bang als er storm en springvloed is. Heel begrijpelijk! Het is een angstaanjagend gezicht als het water in de Schelde van dijk tot dijk staat@ Hopelijk krijgen we zo'n ramp nooit meer! Groet RvS

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed artikel met een goed nummer van een goede band. Weer mooi geschreven, Ruud.
    Toevallig was er vanavond een uitgebreide documentaire op (de Spaanse) TV over de watersnoodramp, de Deltawerken en de toekomst van Nederland met het veranderende klimaat.
    Interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie blog. Gelukkig wordt er nog steeds en vooral nu na 70 jaar veel aandacht gegeven aan de watersnoodramp. We hopen dit nooit meer mee te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heb je het boek 1953 al gelezen? Ook heel indrukwekkend!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hadden thuis vroeger een boek De Ramp als kleine jomgen heb ik daar toen in gelezen Het boek en nu de documentaire en het 1953 journaal halen weer herinneringen naar boven Ik heb even naar de muziek geluisterd maar bij deze ramp vind ik hard rock minder passen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Welterusten!

We gaan elkaar weer zien!

Luddevedu!