Brug der zuchten?

 Dat is toch die brug in Venetië? Ja dat klopt en die is heel mooi, ik heb het zelf gezien😐! Maar dat is niet de brug waar deze blog over gaat. Nee, het gaat over de Haringvliet Brug bij mij in de buurt. Hij (of is het een zij? afijn ik hou het even op hij) is al eens in een eerdere blog genoemd. 

Deze brug is een belangrijke schakel tussen Midden Nederland en Rotterdam naar Brabant, Zeeland en naar Antwerpen. Hij overbrugt 2 rivieren t.w. het Haringvliet en het Hollands Diep. Numansdorp ligt aan die laatste rivier. In 1964 is hij geboren😇. En het beeld aan het begin van de brug, rijdend naar het zuiden, symboliseert deze verbinding over deze 2 brede rivieren. Het beeld heet Sam en Moos en het zijn ook een man en een vrouw, die als het ware de overkant een hand geven.

Vlakbij deze 2 rivieren heb je ook nog het Volkerak (van de Volkerak sluizen) en het hele gebied in deze Zuidwest Delta staat bekend als het Hellegat. De naam verwijst naar het verre verleden en gaf aan dat hier het water nog al woest kon zijn, sterke stromingen, waardoor hier menig schip is vergaan!

En deze Haringvliet Brug, hij is ziek, slijtage en moet worden geopereerd😒! Er staat 2 maanden voor en dat geeft veel overlast op andere snel wegen en op sluipwegen. Er is veel rep en roer over geweest en nog. Maar die operatie is van vitaal belang en moet NU eenmaal plaatsvinden! Veel bedrijven hebben er last van en menig bedrijf zal ook omzet verlies hebben door de slechte of geen bereikbaarheid.

De A29 geeft een bizar beeld, het is er doodstil ,alleen is van de noordkant de afslag Numansdorp nog bereikbaar en dan is het stil. Je kunt er lopen, fietsen, skaten, het lijkt wel 1973 de olie crisis.

Er is heel wat georganiseerd door Rijkswaterstaat en de Provincies om alternatieven aan te bieden qua vervoer. Het zijn er twee bij Numansdorp. Twee veerboten, een voor landbouw voertuigen en andere machines en een voor fietsers en voetgangers. De veerboten zijn gratis. Ze brengen je zeer regelmatig (vol? hup dan gaan we weer) naar de overkant de Banaan. Ja zo heet dit restaurant dat in een schitterend natuurgebied ligt, met natuurlijk het mooie gebied de Hellegatsplaten! Vandaar kun je verder Brabant in of richting Zeeland, Zierikzee. Het aansluitende vervoer naar OV punten, wordt geregeld met kleine busjes, die af en aan rijden, zeker in de spits.

Het pontje vaart evenwijdig aan de brug en je kunt de operatie heel goed zien en volgen. Je kunt zo vaak heen en weer als je maar wilt. Mij boeit dit soort projecten, dus ga ik regelmatig kijken. Laatst kregen we nog een gratis ijsje vanwege de warmte. 

Op het moment dat het hart van de brug, de oude brug klep, in de takels hing van de Matador 3 (een van de zwaarste bokken van Europa), was ik daar. Het hart was net uit de brug gehaald! Een gapend gat is het gevolg. Ik had zowaar medelijden met de brug! Knappe koppen hadden goed nagedacht hoe de operatie te doen en gouden handen voeren dit nu uit! Ik zag specialistische vaklui op grote stellingen met zwaar materiaal op grote hoogte onder de brug aan het werk. Ook nog eens in die verzengende hitte!

Ik maak vaak een praatje bij de steiger en dan merk ik dat, ondanks de overlast, er heel veel bewondering is voor het werk dat hier wordt uitgevoerd!👍Toch mooi?

De brug, hij is er altijd en je ziet hem ook altijd, maar je hoort hem niet. Het is een icoon! Hij wordt beter en in de eerste week van augustus zou dat zover moeten zijn. Dan kunnen we weer met normale snelheid over zijn rug. Dan is hij daarvoor sterk genoeg!

Beterschap brug!

Ik moest denken aan het nummer Bridge to your heart van Wax. Dat is een Brits popduo uit de jaren tachtig, Graham Gouldman en Andrew Gold. 

Wax - Bridge To Your Heart (Video) - Bing video









Reacties

  1. Leuke blog! Heel interessant om het hele gebeuren als het ware op de voet te kunnen volgen. Beetje jaloers ben ik daar wel op. Beter nu overlast dan een brug die het onder de last van alledag begeeft met alle gevolgen van dien. Ook ik wens de brug een voorspoedig en goed herstel toe. RvS

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken wel "een brug te ver" Dit nummer is vaag bekend bij mij. Bruggen zijn in ons waterrijke land onmisbaar essentieel voor de intra structuur. Vroeger ook een goede smoes om te laat op school te komen. Gelukkig dat de "brug" bijna klaar is. 🌁🌁🌁Mooie dag.👍💥 RR-49

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Intra = infra (ijverige spelling controle. 🙉

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed verhaal heb je geschreven en mijn complimenten voor de brugbouwers👍👏 IBT

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Twee maanden maar, dat is een knap staaltje!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk verhaal met bijpassend nummer! TdK

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie blog. Het is echt heel spectaculair hoe hard de werklui werken aan deze brug om 4 augustus weer open te kunnen voor elk verkeer. Maar het geeft ook veel overlast doordat veel verkeer moet omrijden. Ik hoop dat het gauw 4 augustus wordt, dan kan ik weer Brabant en-Zeeland waar ik graag kom.
    Mooi nummer, mooi passend bij dit verhaal..

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Welterusten!

We gaan elkaar weer zien!

Luddevedu!